Ir a FORMULATV

Els blocs electorals a Europa

Viernes 23 de Mayo de 2014 19:32
 

La informació sobre la campanya electoral és molt diferent a Espanya que a la resta d'Europa.

Avui s'acaba la campanya electoral, i volem fer balanç sobre aquesta campanya. Si veieu els Telenotícies de TV3, segurament a l'hora del bloc electoral, haureu escoltat la següent frase: ''La informació sobre la campanya está marcada per uns còmputs de temps imposats per la junta electoral. Això vol dir què per cada minut que surti el partit més petit, el més gran ho ha de fer 25 vegades més. Els professionals no hi estem d'acord i per això fem vaga de signatures per defensar el dret dels ciutadans a una informació feta amb criteris períodistic.'' Avui, analitzarem què vol dir això i si s'aplica a d'altres països de la Unió Europea. Per a començar, l'únic país on s'imposa aquesta llei és a Espanya. Al Regne Unit, Itàlia i França és fa serrvir un mètode de proporcionalitat, és a dir, que les cadenes poden decidir quan i com surten els partits polítics, això sí, han de sortir tots els partits amb representació parlamentària. A Portugal, Holanda, Suècia, Finlàndia i Alemanya és fa servir un mètode d'igualtat, el que és el mateix, que tots els partits han de sortir per igual. A Espanya, tot això està a anys llum. Les televisions públiques de l'estat están controlades per la Junta Electoral, i tota la pluralitat de TV3 desapareix durant 15 dies perquè l'estat vol un control de la informació dels partits.

La publicitat electoral tampoc està lliure de la crítica.

Una cosa que també regula la Llei Electoral són els ''Espais gratüits de propaganda electoral''. El partit amb més representació és el que més vegades ha de sortir més temps que el partit més petit. Francament, aquest control hem sembla totalment inadeqüat que els polítics controlin la informació que els canals públics hagin d'emetre sobre la campanya. Els polítics no ha de controlar els mitjans, i per això, diem alt i clar: NO ALS BLOCS ELECTORALS!

[Vídeo] Com funcionen els blocs a Europa?: texto enlace

[Vídeo] Vaga de signatures dels periodistes de TV3: texto enlace

Comentarios

Necesitas ser usuario registrado de FormulaTV.com para comentar en este blog. Conéctate o haz clic aquí para registrarte

Sobre este blog...

En aquest bloc trobarás tota la informació de TV3, la televisió pública de Catalunya.
Creado por
Categorías
Archivo