Ir a FORMULATV

El Consell d'informatius de TVE demana la dimissió de Julio Somoano

Miércoles 2 de Julio de 2014 16:17
 

L'única preocupació del cap d'informatius ha estat el seu programa, ''La noche de...'', que s'ha mogut a l'entorn del 7% de quota.

El Consell d'Informatius de Televisió Espanyola –un òrgan format per periodistes de la televisió pública que té l'objectiu de vetllar per la independència dels professionals de la cadena– ha fet arribar un informe al consell d'administració de Radiotelevisió Espanyola en què demana que "es propiciï un canvi en la direcció dels serveis informatius" de la televisió pública, un càrrec que des de fa dos anys ocupa Julio Somoano. En un comunicat, el Consell fa pública aquesta petició i reclama que "s'assumeixin responsabilitats" pels "danys" que ha patit el departament d'informatius durant els últims mesos. Aquest document assenyala fins a vuit casos concrets "d'errors, males pràctiques i decisions que poc tenen a veure amb l'exercici del periodisme al servei dels ciutadans", unes actuacions que, segons denuncia el Consell, "s'han vist agreujades durant les últimes setmanes". Els punts que especifica l'informe són els següents:

1- L'eliminació, "per primer cop des que existeix", de "les dades de valoració del president del govern [espanyol] i del líder de l'oposició en la informació sobre l'enquesta trimestral del CIS".

2- L'ocultació en la primera edició del 'Telediario' de "les paraules masclistes" de Miguel Ángel Cañete durant la campanya de les eleccions europees.

3- El fet que, la nit de les eleccions al Parlament Europeu, aquesta informació fos "desplaçada" per "un esdeveniment esportiu-festiu", en referència a la celebració del títol de campió d'Europa per part del Reial Madrid.

4- La mala valoració, "amb clars tints ideològics", de "l'interès informatiu de les notícies que arribaven durant la nit electoral".

5- L'absència de Pablo Iglesias, "el líder de l'opció política que va protagonitzar la gran sorpresa" en aquella cita electoral, en tots els espais "d'anàlisi i/o debat", la qual cosa contrasta amb el fet que "la BBC, per exemple", el va entrevistar "de seguida".

6- El tractament "de forma insuficient" de la condemna a l'exconseller valencià Rafael Blasco pel cas Cooperació, fet que "ha provocat una protesta per escrit signada i remesa per tota la redacció del centre territorial de València" al Consell d'Informatius.

7- Que es "camuflessin" les sigles del PP i "el concepte de 'finançament irregular'" en "la majoria de les informacions referides" al cas Bárcenas.

8- La minimització de "la informació sobre manifestacions a les Canàries contra les prospeccions petrolíferes", que també "ha provocat un escrit de protesta" per part de la redacció de TVE a l'arxipèlag.

El "resultat" de totes aquestes "males pràctiques", en opinió del Consell, ha estat "la pèrdua del prestigi i la credibilitat dels informatius de TVE", que "l'actual direcció va heretar en màxims històrics". Per il·lustrar aquesta situació, el comunicat del Consell recorda que "per primer cop des que existeixen televisions privades a Espanya l'audiència va escollir un canal diferent de TVE per informar-se sobre els resultats d'unes eleccions" el 25 de maig, i que "l'audiència també va optar per dos canals privats abans que La 1 de TVE per seguir el missatge en què Joan Carles I anunciava la seva abdicació". Es tracta de "dues situacions greus i sense precedents" que porten aquest organisme a afirmar que els 'Telediarios' "han deixat de ser el referent de la informació televisiva a Espanya" i a "contemplar amb preocupació" la situació dels serveis informatius de TVE. Malgrat tot, el Consell creu que encara hi ha temps de "salvar" els informatius de TVE i de "tornar-los a la situació de prestigi i consideració pública", i recorda que, l'any 2012, la redacció va mostrar en referèndum el seu "rebuig majoritari" al nomenament de Somoano com a cap d'informatius. "Avui aquest consell no pot sinó reafirmar-se en l'opinió expressada llavors de forma lliure i democràtica per la redacció", conclou el comunicat.

Comentarios

Necesitas ser usuario registrado de FormulaTV.com para comentar en este blog. Conéctate o haz clic aquí para registrarte

Sobre este blog...

En aquest bloc trobarás tota la informació de TV3, la televisió pública de Catalunya.
Creado por
Categorías
Archivo